Alleen kwaliteitsproducten
Fysieke winkel open van 08.00 - 16.00 uur (ma-vr)
Voor bedrijven en particulier
5/5 tm-google
Oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen

4 reacties minuten lezen
Oplaadbare batterijen, wie gebruikt ze niet?
Toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden als u oplaadbare batterijen wilt gaan gebruiken.

Oplaadbare batterijen winnen steeds meer aan populariteit. Logisch, want voor bijna iedere toepassing is er tegenwoordig wel een oplaadbare batterij en ze zijn zeer snel terugverdiend. Als u nu gewend bent met alkaline batterijen te werken is een vergelijk zeker de moeite waard. Toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden als u wilt overstappen op oplaadbare batterijen. Daar zullen we in deze blog meer informatie over vertellen. 

Nimh oplaadbare batterijen

De oplaadbare batterijen van de types AA, AAA, C, D en 9V die in Nederland verkocht worden zijn alle van het type Nimh. Vroeger werden oplaadbare batterijen uit nikkelcadmium (NiCd) vervaardigd. Vanwege milieu eisen worden deze niet meer vervaardigd en verkocht. Bovendien bieden oplaadbare Nimh batterijen de voordelen van een hogere capaciteit en geen geheugen effect.

Capaciteit Nimh oplaadbare batterijen

Oplaadbare NimH batterijen kunnen dus in bijna alle gevallen uw alkaline batterijen vervangen. U dient dan wel rekening te houden met de capaciteit van de oplaadbare batterijen. Heeft u bijvoorbeeld een DECT telefoon waarvan de batterijen aan vervanging toe zijn, dan volstaan vaak oplaadbare batterijen met een lage capaciteit. Indien uw telefoon werkt op oplaadbare AAA batterijen dan is de waarde veelal tussen de 550 en 800 mAh. Bij AA oplaadbare batterijen ligt de waarde veelal rond de 1300 mAh voor een DECT huistelefoon. Gaat u onder deze waardes zitten, dan is de telefoon te snel leeg. Gaat u boven deze waardes zitten , dan kan dit geen kwaad, maar het heeft geen zin omdat de lader van uw DECT telefoon de batterijen nooit tot de maximale waarde zal opladen. Heeft u uw oplaadbare batterijen nodig voor zwaardere toepassingen zoals speelgoed, dan komt u voor wat betreft de waardes voor AA en AAA oplaadbare batterijen al snel uit op 2500 respectievelijk 1000 mAh. Voor de nog zwaardere toepassingen zoals digitale camera's en flitsers is het het beste om de waarde zo hoog mogelijk te nemen, voor AA oplaadbare batterijen is het maximum 2850 Mah en voor AAA oplaadbare batterijen 1100 mAh.
 

Low self discharge oplaadbare batterijen

Buiten de capaciteit is het nog van belang of u uw oplaadbare batterijen dagelijks gebruikt of dat ze ook vaker langere tijd ongebruikt in uw apparatuur zitten. Gebruikt u uw oplaadbare batterijen dagelijks, dan is het niet nodig om low self discharge batterijen aan te schaffen. Oplaadbare batterijen die niet low self discharge zijn, lopen uit zichzelf leeg als ze niet gebruikt worden. Oplaadbare batterijen van het type low self discharge bezitten na een jaar niet gebruikt te zijn nog ongeveer 80% van hun oorspronkelijke lading, ideaal dus wanneer u uw oplaadbare batterijen een tijdje niet gebruikt. Echter weet u als klant in een internetshop niet altijd welke batterijen deze eigenschappen bezitten. Wij noemen hier de term die de verschillende fabrikanten hiervoor gebruiken. Duracell noemt dit type oplaadbare batterijen stay charged, Varta noemt ze ready to use of ready2use, bij GP wordt de term recyko gebruikt en Ansmann noemt deze batterijen MaxE.
 

De juiste batterijlader

Last but not least, kies de juiste batterijlader. Batterijladers voor Nimh oplaadbare batterijen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Van eenvoudige stopcontact uitvoeringen waarin alleen AA en AAA oplaadbare batterijen kunnen worden geladen, tot aan de meest geavanceerde uitvoeringen waarbij ook batterijen getest en ontladen kunnen worden en o.a. USB aansluitingen voorhanden zijn om bijvoorbeeld mobiele telefoons op te laden. Deze meest geavanceerde batterijladers zijn van het merk Ansmann waar werkelijk alles mee mogelijk is. De meest verkochte batterijladers zijn de universele types waarin AA, AAA, C, D en 9V batterijen geladen kunnen worden. Verder is het van belang de laadstroom te bekijken. Voor veel toepassingen is het geen probleem als de lader bijvoorbeeld 10 uur nodig heeft om uw batterijen vol te laden, maar in andere gevallen is het wenselijk dat laadproces sneller voltooid is en dan komt u uit bij een snellader. Wij hebben alle types op voorraad en beschrijven deze zo uitgebreid mogelijk in de product omschrijvingen in de webshop.

Komt u er na het lezen van dit artikel toch niet uit, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 
Alex Leistra Geplaatst op 10/16/2023

Dit zijn inderdaad andere batterijen en of het goed werkt ligt aan het type lader, een huistelefoon met NiCd batterijen zal niet meer veel in gebruik zijn. u kunt contact met ons opnemen als u verdere info wenst.

Rob Geplaatst op 10/15/2023

Maar wat nu als je oplaadbare batterijen zoekt voor een huistelefoon waar eerst nikkel-cadmium batterijen in zaten.
De lader voor metaal-hydride batterijen werkt toch anders en je hebt kans dat de metaal-hydride batterijen dan gauw zijn uitgewerkt!

Alex Leistra Geplaatst op 12/16/2017

Bedankt voor uw aanvulling en uw opmerking over de typefout , deze is inmiddels aangepast.

Marcellus Geplaatst op 12/16/2017

Goededendag,
een lees op uw site een grappige variant :Nimh (nikkelmetaalhybride).
Men schrijft echter hydride volgens Wikipedia;
"De nikkel-metaalhydride-accu, afkorting NiMH-accu, is een oplaadbare batterij op basis van nikkel en een metaalhydride, die lijkt op de nikkel-waterstof-accu.
Overigens heb ik de ervaring dat een NiMH accu langer meegaat als de oplaad stroom onder 10% van de capaciteit blijft. (beter om een 2000 mAh te laden met minder dan 200mAh).
Dat duurt wel langer, dus koop extra voorrad oplaadbare als dat nodig is.
Verder een goed verhaal.
Oja, sommige apparaten werken minder goed op 1.2 Volt, dan zijn NiZn met 1,6 Volt wel geweldig !

Voordelen van de innovatieve NiZn-technologie:
• Hogere celspanning van 1,6 V
• Langere levensduur door hogere energiedichtheid
• Hoge capaciteit
• Constante cyclus
• Hoge stroomdichtheid, ook bij lage temperaturen
• Milieuvriendelijke materialen: zink in plaats van giftig cadmium

mvg Marcellus

Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0