Lithium batterijen

  • Geplaatst op
  • Door Alex Leistra
  • 0
Lithium batterijen

Waarom zit de stof lithium in bepaalde batterijen en wat is hiervan het nut?
Wij leggen het u graag uit.

Lithium , een stof die we steeds vaker tegenkomen in batterijen. Maar wat is het nu , en waarom wordt deze stof gebruikt in batterijen?

De stof lithium wordt aan batterijen toegevoegd omdat door de toevoeging de batterijen langer meegaan dan alkaline , veel langer zelfs! Daar staat wel tegenover dat lithium batterijen duurder zijn. De vraag naar de stof neemt alleen maar toe , (denk aan de accu's voor elektrische auto's en fietsen) , waardoor de prijs in de toekomst nog wel eens veel hoger kan gaan liggen. De meest gebruikte vormen voor normale batterijen zijn de standaard lithium batterijen welke niet oplaadbaar zijn en de lithium-ion accu's welke wel oplaadbaar zijn.

Standaard lithium batterijen

De standaard , niet oplaadbare lithium batterijen worden onderverdeeld in een aantal soorten.

De spanning van deze batterijen loopt uiteen , de AA en de AAA leveren net als de alkaline 1,5V , ook de spanning van de 9V is gelijk aan de alkaline varianten. Toch kunnen er niet altijd lithium varianten gebruikt worden waar normaal alkaline wordt toegepast. Raadpleeg hiervoor altijd eerst de fabrikant van uw product. De lithium knoopcellen voor eenmalig gebruik leveren 3V en de security batterijen zijn er in meerdere spanningen.

Oplaadbare lithium batterijen

Oplaadbare lithium batterijen zijn er in veel soorten , uiteraard die voor de elektrische fietsen en auto's maar er zijn voor deze nog veel meer toepassingen.

De types die wij verkopen en over het algemeen in batterijwinkels worden verkocht zijn Li-ion varianten , de LIR2450 is een 3,6V knoopcel voor bepaalde types thermostaten , de 18650 worden steeds meer toegepast , vooral in E-sigaretten , zaklampen , deurbellen maar in de nabije toekomst kun je ze echt overal in tegenkomen vanwege hun grote lading.

 

Reacties

  1. Alex Leistra Alex Leistra

    Een oplaadbare 9V batterij is geen alternatief in een rookmelder , omdat deze met een lagere spanning werken (8,4V) en een lagere capaciteit dient u deze nooit toe te passen , dus enkel alkaline of lithium.

  2. Verwimp Jo Verwimp Jo

    niet-oplaadbare lithium batterijen gaan 10 jaar mee in rookmelders; hoe lang oplaadbare vooraleer ze uitgenomen moeten worden om bij te laden ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »